The Explorer kobler norske økologiske løsninger med bærekraftsmålene
10 september, 2019
Den siste GDS-indeksen og Dashboard-rapporten rangerer Norge 8. på bærekraft-samsvar.
15. juni ble den siste globale rapporten fra SDG Index og Dashboards publisert. Med totalt 80,7 poeng rangerer det Norge 8. (av 162) blant landene med det høyeste nivået for etterlevelse og ytelse når det gjelder å oppnå bærekraftsmålene.
Det endelige formålet med bærekraftige utviklingsmål er å få slutt på fattigdom og ulikhet, beskytte planeten og sikre velstand for alle land. Og i dag er Norge blant de første landene med best poengsum for å nå målene, utmerke seg i fattigdomsbekjempelse, likestilling og helse, bærekraftig utvikling og grønn energi.
I følge OECD Assistance Committee (DAC) har dessuten bare fem OECD DAC-medlemsland, inkludert Norge (sammen med Danmark, Luxembourg, Sverige og Storbritannia) oppfylt FNs krav om 0,7% av det årlige BNP for utviklingsbistand.
Norge, Bærekraftsmålene og Agenda 2030
Etter vedtakelsen av bærekraftsmålene i 2015 implementerte den norske regjeringen en nasjonal handlingsplan som tildeler ansvaret for implementeringen av de 17 bærekraftsmålene til hver av sine departementer. I tillegg er engasjement og involvering fra private og næringslivet avgjørende for at de skal oppnås.
Bærekraftsmålene er en del av Agenda 2030, som Norge vil følge både nasjonalt og internasjonalt i samarbeid med andre medlemsland. Blant målene som Norge satt for 2030 er å utrydde ekstrem fattigdom, sikre respekt for menneskerettighetene, bistå, støtte og beskytte de som er berørt av humanitære kriser, sikre god styring, fremme bærekraftig utvikling slik at alle land blir selvforsørgende og bidra til gjennomføringen av målene for bærekraftig utvikling i samsvar med loven.
Energi og mobilitet i Norge
Investeringer i fornybar energi er fortsatt viktig for Norge, som har som mål å redusere klimagassutslipp. Energimodellen fortsetter å bevege seg mot en bærekraftig og fornybar modell, samt oppnå nullutslipp for alle biler innen 2025.
Det mest ambisiøse målet er satt til 2050, når den planlegger å oppnå CO2-nøytralitet.
Maritim utvikling
Bærekraftig forvaltning av naturressurser og å tilpasning av klimaendringer er prioriterte områder for Norge. Det er spesielt presserende å adressere ansvarlig bruk og beskyttelse av havene og havmiljøene.
Den maritime næringen er den essensielle komponenten i landets økonomi og utgjør 40 prosent av verdiskapningen og 70 prosent av eksporten. I samarbeid med FAO jobber Norge med tiltak for å forhindre, avskrekke og eliminere ulovlig fiske.
I dag regnes den norske fiskeindustrien som en av de mest bærekraftige i verden. Målet er å oppnå et godt system for ressursforvaltning som vil muliggjøre en bærekraftig vekst av den blå økonomien, ved å bruke den mest innovative teknologien for å beskytte og ivareta fiskesamfunn for fremtidige generasjoner.
The Explorer samler innovative og grønne løsninger som jobber mot bærekratfsmål-etterlevelse
Norge er klar over at overholdelsen av bærekraftsmålene står høyt på den globale agendaen, verden står overfor økonomisk og sosial vekst og klimaendringer, vi har alle et felles ansvar, så landet jobber aktivt for å fremme det grønne skiftet.
Det var den norske regjeringen som ga Innovasjon Norge, i samarbeid med næringslivet, oppgaven med å utvikle The Explorer, for å bringe de mest innovative og grønne prosjektene og teknologien til andre land: energiløsninger, transport, teknologi, arkitektur, smarte byer og havøkonomi.
Explorer er en digital utstillingsplattform hvor Norges grønne løsninger effektivt og enkelt kobles til internasjonale behov og kjøpere som leter etter slike løsninger.
Bedrifter som ønsker å være en del av Explorer-plattformen, må oppfylle minst tre krav for å vise frem sine løsninger:
- Selskapet må overholde god forretningsskikk
- Løsningen må oppfylle et eller flere av FNs mål for bærekraftig utvikling
- Det må bidra til den økologiske overgangen
Denne plattformen gjør det også mulig å identifisere hvordan hver av de økologiske løsningene fungerer i tråd med ett eller flere av målene for bærekraftig utvikling, og på den måten bidra til å forstå hvordan Bærekraftsmålene kan bidra til å fremme de forskjellige prosjektene.